Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Αντικαγκελάριος της Γερμανάς: Παράνομα στην ΟΝΕ η Ελλάδα -Επρεπε να πάει στην Παγκόσμια Τράπεζα

Bερολίνο: Παράνομα στην ΟΝΕ η Ελλάδα -Επρεπε να πάει στην Παγκόσμια ΤράπεζαΜπορεί ο Σόιμπλε να ετοιμάζει -και να υπόσχεται- διμερή βοήθεια για την Ελλάδα, ο αντικαγκελάριος της Μέρκελ και υπουργός Οικονομικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όμως, έχει διαφορετική άποψη, υποστηρίζει ότι η χώρα μας δεν αξίζει να βρίσκεται στη ζώνη του ευρώ και την παραπέμπει για περαιτέρω στήριξη στην Παγκόσμια Τράπεζα. 

Πρόκειται για μια περίπτωση «περισσότερο για την Παγκόσμια Τράπεζα παρά για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεδομένου ότι σε αυτήν δεν υπάρχουν καθόλου κρατικές δομές», παρατήρησε σύμφωνα με την Die Welt  o αντικαγκελάριος σε εκδήλωση του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο Πότσνταμ, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής υποψήφιος του SPD για τις Ευρωεκλογές Μάρτιν Σουλτς και ο φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας.
Ο Γκάμπριελ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι πέτυχε την ένταξή της στην Ευρωζώνη «μόνο με παραποίηση όλων των στοιχείων» και παράλληλα υπεραμύνθηκε της διαχείρισης της κρίσης από το Βερολίνο, λέγοντας ότι οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές «δεν είναι επί της αρχής εναντίον» μιας συντονισμένης πανευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.
Νωρίτερα ο Γιούργκεν Χάμπερμας είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην στάση που κράτησε το SPD, κυρίως στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης.
Όπως επεσήμανε, το SPD δεν αναφέρεται πλέον σε περισσότερη κοινοτικοποίηση των χρεών και οι σύντροφοι δεν μιλούν πλέον για ευρωομόλογα, παρ' ότι αυτή η λέξη ήταν κάποια στιγμή λέξη - κλειδί στην σοσιαλδημοκρατική ρητορική.
Ο Γερμανός φιλόσοφος έκανε ακόμη λόγο για «πολιτική απαξίωση ολόκληρων εθνών» και για «πτώση ολόκληρων γενεών και περιοχών», σημειώνοντας με νόημα ότι τις εκφράσεις αυτές τις άκουγε κανείς συχνά στο SPD κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά στο μεταξύ όσοι τις χρησιμοποιούσαν σιώπησαν.
Ο Χάμπερμας κατηγόρησε επίσης την προηγούμενη κυβέρνηση Μέρκελ ότι «χρησιμοποίησε σκληρά την ημι-ηγεμονική θέση της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και τώρα, όπως είπε, ο νέος συνασπισμός «δυστυχώς θέλει να συνεχίσει» την έως τώρα διαχείριση της κρίσης χρέους. Αυτή η πολιτική, όμως, υπογράμμισε, δεν ακουμπά τα αίτια της κρίσης, αλλά «εγκυμονεί τον κίνδυνο μια γερμανικής Ευρώπης».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη &q...