Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Νέα αποτίμηση δημοσίου χρέους και χρηματοδοτικού ελλείμματος

Νέα αποτίμηση του ελληνικού δημοσίου χρέους και του χρηματοδοτικού κενού, κατά την επικείμενη επίσκεψη της τρόικας, προαναγγέλλει ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ενώ κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τα μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας βρέθηκε χθες στη Φραγκφούρτη, όπου είχε επαφές με στελέχη της Deutsche Bank αλλά και της Bundesbank, στη διάρκεια των οποίων ανεπισήμως τέθηκε και το θέμα των χειρισμών για τα ελληνικό χρέος, όπως και για το άμεσο χρηματοδοτικό κενό.
Σημειώνεται πως συσσωρευμένες υποχρεώσεις που υπάρχουν για τις 20 και 21 Μαΐου, ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, προέρχονται κυρίως από τοκοχρεολύσια που πρέπει να καταβληθούν στην ΕΚΤ και στις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (4,4 δισ. ευρώ), καθώς και από λήξεις των ομολόγων για την ενίσχυση της ρευστότητας που εκδόθηκαν το 2008.
Αμφότερες οι υποχρεώσεις επιδέχονται χειρισμούς (επιμήκυνση, ανανέωση) που σχεδόν εκμηδενίζουν τις άμεσες δανειακές ανάγκες, αλλά και περιορίζουν το εύρος του συνολικού χρηματοδοτικού κενού, μέχρι το 2016.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους, η επίσημη ελληνική θέση είναι πως «περιμένουμε τους εταίρους να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους, που απορρέουν από το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012».
Ηδη διέρρευσε ένα σενάριο που προβλέπει επιμήκυνση των δανείων της Ευρωζώνης και μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, το οποίο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, αφού το χρέος παραμένει στο 175% του ΑΕΠ και δυσκολεύει η προσέγγιση του στόχου του προγράμματος για υποχώρησή του στο 124% του ΑΕΠ το έτος 2020 και κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022.
Προφανώς, κατά την επικείμενη επίσκεψη της τρόικας, θα εξεταστούν λεπτομερώς τα δεδομένα του χρέους και οι προοπτικές του και θα αποφασιστεί το εύρος, αλλά και το είδος των παρεμβάσεων.
ΔΝΤ: «Θα ξαναδούμε τα νούμερα»
Παρέμβαση στο ελληνικό δημόσιο χρέος από τους Ευρωπαίους αναμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις από το Νοέμβριο του 2012 και εφόσον η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της.
Ωστόσο, για το εύρος και το χαρακτήρα της παρέμβασης στο χρέος, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον τόνισε πως «θα πρέπει να ξαναδούμε τα νούμερα», τόσο για το χρέος όσο και για το χρηματοδοτικό κενό, κάτι που θα γίνει κατά την επικείμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, ενώ επιβεβαίωσε και τη «μυστική σύσκεψη» των Βρυξελλών, στην οποία συζητήθηκαν οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.
«Η αποστολή θα επιστρέψει σύντομα, όταν διευθετηθούν κάποια τεχνικά ζητήματα. Εργαζόμαστε αδιάκοπα με τις ελληνικές αρχές και την Ε.Ε. γι’ αυτό το αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Ράις.
Σχετικά με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και κατά πόσο αυτό «δημιουργεί εξελίξεις» για το ελληνικό χρέος, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, αν αυτό είναι απαραίτητο, κάτι που θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η Ελλάδα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την τήρηση των δεσμεύσεων του προγράμματος».
Συμπλήρωσε δε ότι κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και σημαντικά κάτω από 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. «Εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του προγράμματός της, οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει ότι θα παράσχουν βοήθεια στην Ελλάδα», επεσήμανε.
Στο ερώτημα κατά πόσο το ΔΝΤ θεωρεί «απαραίτητη» την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στις θέσεις του Ταμείου, αλλά «θα πρέπει να ξαναδούμε τα νούμερα», προσθέτοντας ότι «όσο η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμα, η Ευρώπη έχει δεσμευθεί να την υποστηρίξει».
Επίσης, για το «χρηματοδοτικό κενό» και τις «δεσμεύσεις που ζητεί το ΔΝΤ» από τους Ευρωπαίους, ο εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε ότι το θέμα αυτό θα εξεταστεί όταν η αποστολή επιστρέψει στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να προτείνουν «συγκεκριμένο τρόπο» για το πώς θα καλυφθεί αυτό το κενό.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο κ. Ράις ρωτήθηκε για τις «ενστάσεις» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για τις «καθυστερήσεις» στην ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών, καθώς και για την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά δεν απάντησε, λέγοντας απλά πως το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης θα το εξετάσει η αποστολή της τρόικας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Εμείς θέλουμε υλοποίηση της συμφωνίας του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, που αναφέρει υλοποίηση των δεσμεύσεων για τη μείωση του χρέους, χωρίς δημοσιονομικά μέτρα» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
Οπως είπε: «Τρόποι υπάρχουν πολλοί. Θα καθίσουμε να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος, αλλά ο στόχος θα είναι δεδομένος. Γιατί όταν θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, τότε ουσιαστικά θα έχουμε βγει από τα μνημόνια. Και θεωρούμε ότι μπορεί να αλλάξει το κλίμα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης πως «έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες πλην δύσκολες αποφάσεις, χωρίς να έχουν φανεί τα χειροπιαστά αποτελέσματα των θυσιών των πολιτών στην καθημερινότητά τους». Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τώρα θα αρχίσουν να φαίνονται και «σιγά-σιγά, το ένα στοιχείο μετά το άλλο, ο ένας δείκτης μετά τον άλλο και ο ένας εκτιμητής μετά τον άλλο, αρχίζουν και πολλαπλασιάζουν τις θετικές ενδείξεις για την ελληνική οικονομία».
Η «μυστική σύσκεψη»
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις επιβεβαίωσε και το «μυστικό δείπνο» των Βρυξελλών, μετά το πρόσφατο Eurogroup, αναφέροντας πως στη συνάντηση είχε συμμετάσχει και εκπρόσωπος του ΔΝΤ και ότι έγιναν «κάποιες τεχνικές συζητήσεις» για την Ελλάδα, κάτι που, όπως είπε, «είναι φυσικό».
Σημαντικές επαφές Ι. Στουρνάρα στη Γερμανία
Σημαντικές επαφές με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank Γιούργκεν Φίτσεν και τον πρόεδρο της Deutsche Bundesbank Γενς Βάιντμαν είχε χθες στη Φραγκφούρτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ενώ, μιλώντας σε εκδήλωση παρουσία 100 και πλέον κορυφαίων Γερμανών επιχειρηματιών, απηύθυνε προσκλητήριο για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ειδικότερα κατά τη συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, επισήμως, η συζήτηση περιστράφηκε στις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και στις διεθνείς αγορές.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον επικεφαλής της Bundesbank, ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε τα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και τους παράγοντες εκείνους που συνέβαλαν στο να φτάσει η χώρα μας σε πρωτογενές πλεόνασμα.
Στην ομιλία του στην επιχειρηματική λέσχη «Frankfurter Gesellschaft fur Handel, Industrie und Wissenschaft» αναφέρθηκε στις βελτιώσεις που εμφανίζουν οι δείκτες της οικονομίας. Οπως είπε, θα υπάρξει σημαντική υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, που αρχικά έχει υπολογιστεί 0,4% του ΑΕΠ, αλλά χωρίς να την προσδιορίσει.
Επίσης ανέφερε πως η ύφεση του 2013 θα είναι χαμηλότερη του επίσημου στόχου για -4%, ενώ κατέγραψε τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας όπως αυτά αποτυπώνονται στο δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ, τον τζίρο λιανικής και την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής (PMI).
Ανέφερε επίσης τους κλάδους στους οποίους θα στηριχθεί η ανάκαμψη, όπως αυτούς του τουρισμού, με στόχο να διευρυνθεί η τουριστική περίοδος, της ενέργειας, των τροφίμων και αγροτικής παραγωγής, των logistics, των τηλεπικοινωνιών, των νέων τεχνολογιών, της αγοράς ακινήτων και των μεταφορών.
A­να­φέρθηκε ακόμη στην επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ του ΟΤΕΟΤΕ+0,43% και της Deutsche Telecom, καθώς και στη στήριξη που παρείχε η γερμανική εταιρεία, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι πρόσθετες επενδύσεις αναμένονται από τις δύο εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη &q...