Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Η Αργεντινή κύρηξε στάση πληρωμών. Τι έγινε μετά; Καταστράφηκαν όπως μας λένε αν δεν ακολουθήσουμε το μνημόνιο; Σύγκριση με την ελληνική οικονομία!

Η κρίση στην Αργεντινή διαθέτει πολλά κοινά στοιχεία με την κρίση στην Ελλάδα. Επέλεξα να σας παρουσιάσω τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη όπως διαμορφώθηκαν πριν από τη στάση πληρωμών του 2002 και πως εξελίχθηκαν μέχρι το 2014.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέο άρθρο μου που θα εξηγεί γιατί  η σημερινή νομισματική κρίση στην αργεντινή όπως εκδηλώθηκε το Δεκέμβρη του 2013 δεν έχει καμία σχέση με την ύφεση της χώρας 12 χρόνια πριν. Ας πάρουμε ένα μάθημα για το τι σημαίνει για μια υπερχρεωμένη οικονομία να διαγράφει το χρέος της (η Αργεντινή διέγραψε εως και 77%) και πόσο γρήγορα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Στα δεδομένα από την Παγκόσμια Τράπεζα γίνεται εμφανές ότι το 2002 που το χρέος διαγράφεται η οικονομία ακολουθεί ύφεση κατά 10,9% και στη συνέχεια το 2003 έχει ανάπτυξη 8,8% ενώ όπως βλεπετε από το επόμενο γράφημα ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης βρίσκεται κοντά στο 7% ανα έτος. Αντίθετα η Ελλάδα που επέλεξε να πληρώνει τα τοκογλυφικά χρέη της και δεσμεύει δις € ανα έτος από την οικονομία της για αποπληρωμή χρεών και τοκοχρεωλυσίων διανύει το 6ο έτος με ύφεση και έχει χάσει περισσότερο από 25% του ΑΕΠ της!





Historical Data Chart
http://www.tradingeconomics.com/argentina/gdp-growth-annual


Πορεία ραγδαίας ανάπτυξης όπως είναι λογικό εκτός από το ΑΕΠ δείχνει και το κατα κεφαλήν ΑΕΠ από το 2002 και έπειτα συγκρινόμενο από το 1991 έως σήμερα. Ποτέ άλλοτε η Αργεντινή δεν είχε τόσο μεγάλη ανάπτυξη έπειτα από τη στάση πληρωμών:
Historical Data Chart
http://www.tradingeconomics.com/argentina/gdp-per-capita-ppp


Ακολoυθεί ο δείκτης o βασικός χρηματιστηριακός δείκτης Buenos Aires Stock Exchange Merval Index. Είναι εμφανές ότι από τις 1000 μονάδες που είχε όταν έγινε η σταση πληρωμων βρίσκεται αυτη στιγμή στις 5.800 μονάδες καταγράφοντας αύξηση 480% ! Στην Ελλάδα στις εκλογές του οκτώβρη του 2009 ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου βρίσκοταν στις 2.894 μοναδες ενώ σήμερα στις 1240 καταγράφοντας πτώση της τάξης του 57% !!!
Historical Data Chart
http://www.tradingeconomics.com/argentina/stock-market

Στη στάση πληρωμών η οικονομία της Αργεντινής έχει ανεργία 21%. Μετά τη στάση πληρωμών η ανεργία μειώνεται συνεχώς για να φτάσει σήμερα στο 6,8%! Αντίθετα η Ελλάδα των μνημονίων χρεοκόπησε με 8,8% ανεργία και τώρα που...σώθηκε έχει ανεργία 27,8%! Τα συμπεράσματα δικά σας!

Historical Data Chart
http://www.tradingeconomics.com/argentina/unemployment-rate

Ακολουθεί το διάγραμμα των μισθών (σε 100έο δείκτη) στην Αργεντινή από τον Ιανουάριο του 2002 έως σήμερα.

Historical Data Chart
http://www.tradingeconomics.com/argentina/wages

Όταν η οικονομία της Αργεντινής χρεοκόπησε εξήγαγε το 8% του ΑΕΠ της (λίγο λιγότερο από όσο η Ελλάδα το 2010). Με τη στάση πληρωμών το 2002 οι εξαγωγές απογειώθηκαν (από 2 δις $ έφτασαν τα 6 δις $ σημερα) ενώ στην Ελλάδα με το ζόρι ξεπερασαν το 2012 το 11% του ΑΕΠ.
Historical Data Chart
http://www.tradingeconomics.com/argentina/exports

Επίσης, μετά τη διαγραφή του χρέους για πρώτη φορά στην Αργεντινή δημιουργείται με την υποτίμηση του νομίσματος και την εξαγωγική δραστηριότητα διατηρίσιμο ΘΕΤΙΚΟ εμπορικό ισοζύγιο. Στην Ελλάδα των μνημονίων, της αποτυχημένης εσωτερικής υποτίμησης το εμπορικό ισοζύγιο αν και μειωμένο παρουσιάζει ακόμα ελλειμμα 1,537 δις €!
Historical Data Chart
http://www.tradingeconomics.com/argentina/balance-of-trade

Εδω βλέπουμε το χρέος της Αργεντινής: Από 127% του ΑΕΠ (εμείς μπηκαμε στο μνημονιο με 129%) σήμερα είναι στο 43%. Αντίθετα στην Ελλάδα το Δημόσιο Χρέος αυξάνει συνεχώς και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 175% του ΑΕΠ και από 290 δις € που ήταν όταν μπηκαμε στο μηχανισμό στήριξης σήμερα είναι 322 δις €!
Argentina Government Debt To GDP
http://www.tradingeconomics.com/argentina/government-debt-to-gdp

Δείτε και τα χάλια της Ελλάδας μετά από 6 χρόνια ύφεσης και 3 χρόνια μνημονίων. Διαβάστε τα νούμερα που ακολουθούν, κάντε σύγκριση και βγάλτε τα συμπεράσματα σας μακριά από αυτά που προσπαθούν μέρα νύχτα να σας περάσουν τα ελληνικά ΜΜΕ... 

Με εκτίμηση ΑΠΛΥΤΟΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
(Όλες οι ανακοινωσεις είναι από τον Οκτ του 2013 μεχρι σήμερα μονο από ΕΛΣΤΑΤ κ Eurostat)

ΕΛΣΤΑΤ: Υφεση 3%, η κατανάλωση μειώθηκε 6,6% και οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου 12,6% στο 3ο τρίμηνο του 2013!


Eurostat: Νέα θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην ανεργία με 27,8%!


Eurostat: Στο 171,8% του ΑΕΠ αυξήθηκε το χρέος της Ελλάδας το γ' τρίμηνο! 5% αυξημένο σε σχέση με πέρυσι! Πρώτοι στην ΕΕ!


ΕΛΣΤΑΤ: Νέο αρνητικό ρεκόρ τετραετίας στις εξαγωγές και το Νοέμβρη του 2013!


ΕΛΣΤΑΤ: Στα επίπεδα του 2006 έπεσαν οι μισθοί των Ελλήνων


ΕΛΣΤΑΤ: Πάνω από 25% έπεσαν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα από το 2008! 


1.345.387 άνεργοι στην Ελλάδα της πείνας και των μνημονίων, 27% η ανεργία με βάση την ΕΛΣΤΑΤ


Πηγή δεδομένων για την Αργεντινή http://www.tradingeconomics.com/argentina/indicators και Παγκόσμια Τράπεζα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη &q...