Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Sueddeutsche Zeitung - Eurostat: Αμφισβητεί το πρωτογενές πλεόνασμα ο επικεφαλής της Βάλτερ Ραντερμάχερ!

Στουρνάρας: "Όχι νέο πακέτο στήριξης" - Eurostat: Αμφισβητεί το πρωτογενές πλεόνασμα"Για πλεόνασμα έκπληξη" μιλά ο υπουργός Οικονομικών - Ράντερμαχερ: "Η Eurostat δεν υπολογίζει τους αριθμούς όπως η Αθήνα, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα"


Την βεβαιότητά του πως το πρωτογενές πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας θα είναι μια μεγάλη έκπληξη και πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης, αλλά μόνο την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», την ίδια ώρα που η Eurostat, δια του επικεφαλής της, αμφισβητεί ευθέως τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης για έλλειμμα και χρέος !

Η νέα αυτή “διελκυστίνδα” μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών δημοσιοποιείται δια του γερμανικού Τύπου, με τον μεν Έλληνα υπουργό οικονομικών να διαβεβαιώνει πως η Ελλάδα “έχει αρκετά χρήματα” και να ζητά τη στήριξη των εταίρων να έλθει πριν από τις ευρωεκλογές, προκειμένου να μην ενισχυθούν οι ακραίες δυνάμεις, τον δε Βάλτερ Ραντερμάχερ, τον Γερμανό επικεφαλής της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, να χρησιμοποιεί σκληρές εκφράσεις, σε συνέντευξη του στη Suddeutsche Zeitung, αμφισβητώντας τα όσα προαναγγέλλει η ελληνική κυβέρνηση για πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, στην δικιά του συνέντευξη, δηλώνει πως οι Γερμανοί δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις προσπάθειες των Ελλήνων. Διαψεύδει δε, κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, τις φήμες ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιθυμεί την απομάκρυνσή του από το υπουργείο.

«Οι αιτίες της κρίσης έχουν εξαλειφθεί. Αυτό το χρόνο αφήνουμε την ύφεση πίσω μας, προβλέπεται για το 2014 μια μικρή ανάπτυξη, ύψους 0,5-0,7%. Για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια ο ισολογισμός μας είναι θετικός. Το πλεόνασμα βρίσκεται στο 1% του ΑΕΠ. Και το πρωτογενές πλεόνασμά μας για το 2013 είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν», δηλώνει ο κ. Στουρνάρας στην συνέντευξή του, αλλά δεν ανακοινώνει τον ακριβή αριθμό, τον οποίο αποκαλύπτει ότι δεν πίστευε ούτε ο ίδιος όταν τον άκουσε για πρώτη φορά.

Ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το ύψος του χρηματοδοτικού κενού, κάνει λόγο για πέντε δισεκατομμύρια ευρώ για το 2014, ενώ εξηγεί ότι, αν συμπεριληφθεί και το 2015, το συνολικό ύψος φθάνει τα 11 δισεκατομμύρια. Αρνείται ωστόσο ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέο πακέτο στήριξης. «Έχουμε αρκετά χρήματα», δηλώνει χαρακτηριστικά και υποστηρίζει ότι «εάν όλα πάνε καλά και τηρηθούν οι δεσμεύσεις», δεν θα υπάρχει το κενό 10-20 δισεκατομμυρίων, για το οποίο μιλάει ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφκανγκ Σόιμπλε.

Κληθείς να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Στουρνάρας απέρριψε και τον ισχυρισμό του δημοσιογράφου ότι η Ελλάδα χωλαίνει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο δημοσιογράφος επισημαίνει στον υπουργό Οικονομικών ότι οι διπλές εκλογές του Μαΐου θα δείξουν πόση στήριξη διαθέτει ακόμη η κυβέρνηση και τον ρωτά εάν φοβάται ότι θα επικρατήσουν οι ακραίες δυνάμεις, οι οποίες θα διαλύσουν το πολιτικό κέντρο. «Οι εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις είναι εναντίον της δημοκρατίας, για αυτό είναι τόσο επικίνδυνες. Εκμεταλλεύονται τον δύσκολο δρόμο που βρίσκεται μπροστά μας, την καθυστέρηση της ανάκαμψης. Ο χρόνος από την στιγμή που θα ανακάμψουν οι αριθμοί ως την στιγμή που οι άνθρωποι θα νοιώθουν αυτή την επιτυχία και στο πορτοφόλι τους, αυτός είναι ο κρίσιμος. Έχουμε πίσω μας το 85% της διαδρομής. Θα ήταν δυσάρεστο αν χάναμε στο τελευταίο 15% την εμπιστοσύνη του κόσμου. Για αυτό χρειαζόμαστε τώρα την στήριξη των εταίρων μας στην Ευρωζώνη», απαντά και εξηγεί ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ακόμη τελειώσει.

Και καταλήγει ζητώντας από τους εταίρους μας “ρεαλισμό και ευελιξία”, παραδεχόμενος ότι η στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους θα βοηθούσε πολύ. (διαβάστε περισσότερα εδώ:www.protothema.gr)


Αυτή ήταν η δεύτερη στη σειρά δημόσια τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα στην οποία εμφανίζεται να περνά στην... αντεπίθεση. Είχε προηγηθεί η ομιλία του, την Παρασκευή, σε διεθνές συνέδριο στο Μέγαρο Μουσικής, όπου ουσιαστικά έβγαλε άχρηστη την Τρόικα, τονίζοντας ότι «έπεσε τραγικά έξω στις προβλέψεις».

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, τον περασμένο Σεπτέμβριο η ομάδα Τόμσεν παρέδωσε ένα χαρτί με λανθασμένες δημοσιονομικές προβλέψεις, τις οποίες τελικά και δεν έλαβε υπόψη της η ελληνική κυβέρνηση.

«Αν το δεχόμουν, θα ήταν μια μεγάλη καταστροφή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας. (Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.protothema.gr)

Την ίδια ώρα όμως, ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ μιλούσε στην Sueddeutsche Zeitung και δήλωνε χαρακτηριστικά πως η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία «δεν υπολογίζει τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα».

Στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας υπό τον τίτλο «Ωραίοι Λογαριασμοί από την Αθήνα» ο επικεφαλής της Εurostat , χαρακτηρίζει υποθετικές τις δηλώσεις επιτυχίας της ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία του προϋπολογισμού του 2013 και χαρακτηριστικά συστήνει υπομονή διότι, όπως λέει, αξιόπιστα δημοσιονομικά στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2013 θα έχουμε περί τα τέλη Μαρτίου.

Η εφημερίδα σημειώνει μάλιστα πως η κατάσταση στην ελληνική οικονομία παραμένει δύσκολη, κάτι που το επιβεβαιώνουν εσωτερικά οι «τροϊκανοί» ελεγκτές των βιβλίων και συμπληρώνει ότι οι ειδικοί που ελέγχουν επιτόπου εάν οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται και οι στόχοι του προϋπολογισμού επιτυγχάνονται, φεύγουν από το φθινόπωρο του 2013 ξανά και ξανά από την Αθήνα χωρίς τελικά συμπεράσματα.

Σε κάθε περίπτωση ο χερ Ραντερμάχερ ξεκαθαρίζει: “Οι αριθμοί τους οποίους η Ελλάδα δηλώνει στην Στατιστική Υπηρεσία συγκεντρώνονται από τις τοπικές αρχές. Στις ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπεται ότι κάθε κράτος παράγει «με δική του ευθύνη» τα στοιχεία του”. Και καταλήγει: «Δεν είμαστε απλώς ένας καλόπιστος και ευγενικός θεσμός, από το 2010 διαθέτουμε σημαντικές δυνατότητες ελέγχου και κυρώσεων. Η Αθήνα υπολογίζει διαφορετικά από ό,τι οι συνεργάτες μας. Εμείς υπολογίζουμε και δημοσιοποιούμε το έλλειμμα βάσει του κριτηρίου του Μάαστριχτ, στην Αθήνα μιλούν για πρωτογενές έλλειμμα”.

Πηγη: http://www.protothema.gr/economy/article/351662/stournaras-i-ellada-den-hreiazetai-neo-paketo-stirixis-eurostat-den-uparhoun-akoma-axiopista-stoiheia-gia-elleimma-kai-hreos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη &q...