Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Το twitter θα αναγνωρίζει χρήστες με κατάθλιψη

«Αναρωτηθήκαμε αν μπορούμε να δημιουργήσουμε μέσα που θα μπορούν να αντιληφθούν πότε κάποιος πάσχει από κατάθλιψη, απλά και μόνο από τις δημοσιεύσεις του.
Τι λένε οι άνθρωποι στον κόσμο σε δημόσιους χώρους; Μπορείτε να φανταστείτε εργαλεία που θα ενημερώνουν για μεταβολές στη διάθεση ενός χρήστη, πριν καν τις νιώσει ο ίδιος» ανέφερε στο περιοδικό ΤΙΜΕ ο ερευνητής Έρικ Χόρβιτς, του Microsoft Research Redmond.
Ο Χόρβιτς και μια ομάδα ερευνητών έχουν βοηθήσει στην ανάπτυξη μίας μεθόδου που επιτρέπει την πρόβλεψη κατάθλιψης σε χρήστες του Twitter με ακρίβεια 70%, διαβάζοντας τα κείμενά τους. Παρόλα αυτά η μέθοδος δεν έχει τελειοποιηθεί, ενώ σε ένα ποσοστό της τάξης του 10% διαγνώστηκαν με κατάθλιψη υγιή άτομα. 
Στο πλαίσιο της έρευνας, η ομάδα της Microsoft βρήκε 476 χρήστες του Twitter, 171 εκ των οποίων είχαν κατάθλιψη. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τα ιστορικά τους στο Twitter μέχρι και έναν χρόνο πριν τη διάγνωση, αναζητώντας διάφορες ενδείξεις κατάθλιψης, αναλύοντας 2,2 εκατ. tweets με υπολογιστικά μοντέλα. Μέσω της σύγκρισης των tweets των χρηστών με κατάθλιψη με αυτά υγιών χρηστών, αναπτύχθηκε μια μέθοδος που μπορεί να προβλέψει περιπτώσεις κατάθλιψης πριν αυτές εκδηλωθούν. Η μέθοδος στη συνέχεια δοκιμάστηκε και σε άλλο δείγμα χρηστών, με ποσοστό επιτυχίας 70%. Κατά τις δοκιμές εξετάστηκαν και άλλοι παράγοντες όπως ο αριθμός των tweets ανά ημέρα, η ώρα που οι χρήστες έκαναν τα tweets, ο βαθμός αλληλεπίδρασης με άλλους, και το είδος της γλώσσας, ενώ αναζητήθηκαν και λέξεις κλειδιά.  
Η έρευνα κατέληξε πως άτομα που βρίσκονται σε κατάθλιψη τείνουν να «tweetάρουν» λιγότερο και αλληλεπιδρούν λιγότερο με άλλα άτομα. Επίσης, εκτιμήθηκε ότι η μέθοδος μπορεί να αναλύσει το πως ακριβώς οι χρήστες του twitter επηρεάζονται από τα νέα μελετώντας tweets μετά από «τραυματικά» περιστατικά.
«Η άποψή μας είναι ότι το Twitter είναι η μεγαλύτερη παρατηρησιακή μελέτη ανθρώπινης συμπεριφοράς που έχουμε δει ποτέ, και δουλεύουμε σκληρά για να την εκμεταλλευτούμε», λέει στο ίδιο περιοδικό ο Τάιλερ ΜακΚόρμικ, του Κέντρου Στατιστικής και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. 

Πηγη: http://tvxs.gr/news/internet-mme/twitter-tha-anagnorizei-xristes-me-katathlipsi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη &q...