Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Τα οφέλη του σεξ στην υγεία


Τα οφέλη του σεξ στην υγείαΟι έρευνες συνεχώς επιβεβαιώνουν τα πολλά οφέλη της καλής σεξουαλικής ζωής. Ωστόσο, σύμφωνα με την National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyles, σήμερα κάνουμε λιγότερο σεξ από ότι παλιότερα. Όπως αποκαλύπτουν τα νούμερα, στην εποχή μας απολαμβάνουμε την ερωτική επαφή με τον/ τη σύντροφό μας κατά μέσο όρο έως 5 φορές το μήνα σε σύγκριση με τις 6,5 φορές πριν 20 χρόνια.

Μάλιστα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ουρολογίας του Α.Π.Θ. και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας, Δημήτρης Χατζηχρήστου, «η σεξουαλική επαφή αποτελεί πολύτιμο μυστικό υγείας, καθώς δρα ευεργετικά σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο, ενώ αντιθέτως η απουσία της σχετίζεται αρνητικά με την υγεία του ανθρώπου».

Στην υγεία και την άμυνα του οργανισμού

Από τις μελέτες φαίνεται ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μειώνει το χρόνιο πόνο. Επίσης η κολπική διέγερση σχετίζεται με σημαντικές αναλγητικές ιδιότητες συγκριτικά πολύ μεγαλύτερες από τη διέγερση της κλειτορίδας. Όσο αφορά στο ανοσοποιητικό σύστημα η κλασσική σεξουαλική πράξη φαίνεται ότι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού εν αντιθέσει με την πρωκτική επαφή, η οποία σχετίζεται με καταστολή της. Η ερωτική πράξη είναι η μοναδική δραστηριότητα η οποία κουράζει, αλλά παράλληλα χαλαρώνει το σώμα και βοηθά σημαντικά στη βελτίωση του ύπνου. Τέλος όσον αφορά το ενδοκρινικό σύστημα η σεξουαλική δραστηριότητα αυξάνει τα επίπεδα ορμονών, όπως της τεστοστερόνης, της οξυτοκίνης, της ντομαπίνης κ.α. Ενδεικτικά αυτό έχει σαν συνέπεια τη βελτίωση της ερωτικής ζωής και τη μείωση της κατάθλιψης.

Στην ψυχική υγεία

Αναμφίβολα ενισχύει την αυτοπεποίθηση και αυτό καθιστά το άτομο πιο ικανό να διαχειριστεί, να εξωτερικεύσει και να εκφράσει τα συναισθήματα του. Επιδρά και στη βελτίωση της διάθεσης και μειώνει τα ποσοστά κατάθλιψης, νευρώσεων και ψυχωτικών διαταραχών.

Ενισχύει την κοινωνικότητα, την ικανότητα δηλαδή του ανθρώπου να προσαρμόζεται στις κοινωνικές συνθήκες, να συνάπτει φιλικές σχέσεις και να συμμετέχει σε κοινές δραστηριότητες. Τέλος, τα ευτυχισμένα ζευγάρια κάνουν συχνά σεξ. Μέσα από αυτό φαίνεται ότι δυναμώνει η σχέση και αυξάνει η ικανοποίηση που εισπράττουν από αυτή.

Στο καρδιαγγειακό σύστημα

Η σεξουαλική δραστηριότητα μειώνει το άγχος, ρίχνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και έχει συσχετιστεί με χαμηλότερη διαστολική πίεση στην ανάπαυση. Με τον τρόπο αυτό το άτομο αντιδρά καλύτερα σε στρεσογόνες καταστάσεις. Παράλληλα, έχει βρεθεί ότι σταθεροποιεί τον καρδιακό σφυγμό.

Όπως η γυμναστική έτσι και το σεξ θα πρέπει να γίνεται τακτικά για να υπάρχουν τα οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα. Μια συχνότητα επαφών πάνω από δύο φορές την εβδομάδα βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου κατά 45%.

Σε ουροποιητικό και γεννητικό σύστημα

Από μελέτες φαίνεται ότι οι παράμετροι του σπέρματος, δηλαδή ο όγκος, η κινητικότητα και η μορφολογία, είναι καλύτερες μετά από μια κλασική σεξουαλική πράξη συγκριτικά με τον αυνανισμό. Τα ευρήματα αυτά συνηγορούν υπέρ μιας καλύτερης λειτουργία του προστάτη. Η λειτουργία αυτή βοηθά στην αποκατάσταση παθήσεων, όπως η φλεγμονή (χρόνια προστατίτιδα), ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ενδεχομένως μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Όσον αφορά το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα φαίνεται ότι η κολπική συνουσία βοηθά να διατηρηθεί η φυσιολογική λειτουργία του κόλπου και του περινέου. Σε αυτό φαίνεται να βοηθούν οι αντανακλαστικές συσπάσεις που προκαλούνται, οι οποίες δυναμώνουν το πυελικό έδαφος, με αποτέλεσμα την μείωση των επεισοδίων ακράτειας. Επίσης, η προσταγλανδίνη, που υπάρχει στο σπέρμα, βελτιώνει την αιμάτωση και οξυγόνωση του κόλπου, άρα και τη λειτουργικότητα του.

Έχουν όλες οι μορφές σεξ θετική επίδραση στην υγεία;

Από τις μελέτες φαίνεται ότι τα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία σχετίζονται με την κολπική διείσδυση και τον οργασμό που ακολουθεί. Οι άλλες σεξουαλικές δραστηριότητες όπως ο αυνανισμός, η πρωκτική επαφή, ο στοματικός έρωτας δεν αποδεικνύεται να έχουν θετική επίδραση στη συνολική υγεία του ατόμου. Η πληροφορία αυτή είναι σημαντική και θα πρέπει αυτοί που ασχολούνται με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση καθώς και οι σεξολόγοι να ενημερώνουν αναλυτικά για τα οφέλη της κλασσικής σεξουαλικής επαφής στην υγεία.

Πηγη: http://www.vita.gr/news/article/30971/seks-polytimo-mystiko-ygeias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Λαίλαπα το Brexit" λέει το ΚΚΕ(!) Εϊσαστε σίγουρα κατά της αποδέδμευσης από την ΕΕ εκεί στο ΚΚΕ ή μας κοροιδευετε;

Τελικά ήταν αδιάφορο το brexit όπως έλεγε ο κ.Κουτσούμπας ή το ΚΚΕ προχώρησε ακόμα και στο συμπέρασμα ότι η έξοδος μιας χώρας από τη &q...